Het Glazen Huis in Emmen is jarig. Dit jaar wordt het evenement voor de tiende keer georganiseerd, met deze editie als goede doel stichting Kinderen van de voedselbank. Het Drenthe College en ZO!34 slaan de handen ineen om zoveel mogelijk geld op te halen hiervoor. “Dat we dit al tien jaar mogen doen is fantastisch, we hebben al zoveel mensen kunnen helpen,” vertelt organisator Wesly Struik, “en deze jubileumeditie is een bekroning op al het harde werk van de afgelopen tien jaar.”

Het plein naast de Hema wordt in de derde week van december omgetoverd tot het bekende Glazen Huis Emmen-plein, inclusief vuurkorven, houten hutjes met chocolademelk en natuurlijk Het Glazen Huis zelf. Van 14 tot en met 17 december wordt vanaf die locatie vier dagen non-stop uitzending op radio en televisie gemaakt.

‘Kinderen de dupe’

De stichting Kinderen van de Voedselbank zet zich in voor kinderen onder de armoedegrens. Dat zijn er in Nederland ruim vierhonderdduizend, oftewel één op de negen kinderen. Door de stichting krijgen die kinderen een pakketje op hun verjaardag en twee keer per jaar een kledingpakket, in de zomer en in de winter. “Als je als kind jarenlang hergebruikte kleding draagt, is het kind vaak het mikpunt van pesterijen en wordt sociaal gezien buitengesloten”, is te lezen op de website. De eigenwaarde van een kind kan daardoor behoorlijk dalen. En dat terwijl kinderen veelal ongevraagd de dupe zijn van hun situatie.

Om ook volgend jaar voor goedgevulde pakketten te zorgen bij de stichting, is dit jaar dit doel gekozen voor het Glazen Huis Emmen. “We wilden een goed doel waarbij we vooral in de eigen regio zoveel mogelijk mensen kunnen steunen,” vertelt Struik. “Dat er zoveel gebruik gemaakt moet worden van de voedselbank, leeft onder veel Drenten. Daarnaast voelt het ontzettend dankbaar om geld in te zamelen voor kinderen. Toen we de stichting Kinderen van de Voedselbank vonden, was het perfecte doel voor deze editie gevonden.”

De brievenbus bij het Glazen Huis Emmen raakt gaandeweg de week steeds verder gevuld. Foto: ZO!34

Van veiling tot verzoekjes

Dat inzamelen gebeurt op een zo’n feestelijk mogelijke manier. Er zijn leuke acties, een veiling, artiesten die het podium betreden en natuurlijk alle ruimte voor muzikale verzoekjes tegen een kleine financiële bijdrage. Daarnaast gaan verslaggevers langs bij de Zuidoost-Drenten om een kijkje te nemen bij de acties in de regio.

Op 14 december om 12:00 uur begint de jubileumeditie. Op zondagavond 18:00 uur wordt het eindbedrag bekendgemaakt. Daarna gaat het Glazen Huis weer voor een jaar op slot.